Wednesday, August 7, 2013

CIDRUL


Cidrul are actiune de intinerire. Ceaiul de frunze uscate are actiune diuretica, laxativa, sedativa, antidiareica, scade PH-ul acid al sangelui. Cidrul are actiune buna in migrene.
Cidrul de coacaze (unii il numesc incorect ivin de coacaze  care se prepara in casa este un adevarat medicament. Pentru a avea efectul scontat se vor consuma cate 100 ml. inainte de mesele principale. Cidrul de coacaze are si reputatii afrodisiace. Nu se va da copiilor si adolescentilor.
In incheiere doresc sa adaug ca frunzele de coacaz constituie o materie prima importanta pentru fitoterapie, au actiune hipotensiva, fiind recomandate si in ateroscleroza. Proprietatiile diuretice ale preparatelor pe baza de frunze de Coacaz sunt dublate de cele de eliminare masiva a uratilor si a acidului uric. Se recomanda in cure de lunga durata, pana la 6 luni, sub forma de infuzie (2 lingurite de frunze la o cana cu apa, consumandu-se 3 cani inainte de mese), in special de catre cei care sufera de litiaza urica, reumatism si artritism.
 

Cidrul preparare - o bautura deosebita, cu o aroma inconfundabila, este apreciat mai ales atunci cand este preparat in casa.

Reteta de baza contine:

-suc de mere (2 l),
-cuisoare,
-scortisoara (sub forma de batoane)
-zahar brun.

Prepararea este foarte simpla si rapida:
-Sucul de mere se fierbe la foc mediu. Dupa cateva minute de fierbere se adauga zaharul brun, dupa gust, astfel incat sa nu fie nici foarte dulce dar nici fad. Prea mult zahar va acoperi gustul natural al sucului de mere. Se amesteca bine zaharul, pana la dizolvarea completa.
-Se pun apoi 2 lingurite de cuisoare si 3-4 betisoare sau batoane mici de scortisoara. Se lasa sa fiarba molcom si se amesteca in permanenta, pentru ca mirodeniile sa-si imprastie bine aromele in lichidul fierbite. Nu mai e cazul sa mentionam ce aroma placuta va raspandi cidrul in timpul prepararii.
-Dupa cca 10-15 minute de fierbere, la foc mediu, impreuna cu scortisoara si cuisoarele de aroma, se mai tine cateva minute pe foc mic, inlaturandu-se in final mirodeniile.
-Se toarna in cani sau pahare groase/rezistente si se serveste cald sau chiar fierbinte, dupa preferinte.

Pentru o savoare deosebita, in serile friguroase de sarbatoare, se pot adauga in pahar cateva picaturi de rom brun sau coniac  Cu siguranta veti uita de frigul de afara si va veti rasfata simturile gustative si olfactive cu un gust special si o aroma de neuitat.

No comments:

Post a Comment