Monday, August 5, 2013

Caju proprietati

Datorita continutului de omega 6, caju-ul crud are un efect benefic asupra sistemului cardiovascular, iar continutul in substante minerale are efect de protectie asupra sistemului osos. 

Magneziul continut de caju (270 mg/100 g) poate diminua intensitatea migrenelor, poate reduce tensiunea arteriala si problemele de respiratie. Fosforul (375 mg/100 g) este important pentru sistemul osos si dinti.

Aceste fructe se pot consuma crude sau prajite, in diverse combinatii cu legume, sosuri, cereale si deserturi. Caju apare frecvent in bucatariile din Asia de Sud si Sud-Est. Originar din Brazilia, caju-ul este cultivat in zonele cu clima tropicala.

Este destul de greu sa gasesti caju in coaja, deoarece coaja contine o substanta toxica care poate irita pielea (are efect asemanator otravei de iedera). Daca se intampla sa gasiti caju fara coaja in magazin, nu va faceti griji, cel mai probabil acestea au fost supuse unui proces comercial de prajire, care elimina aceasta rasina toxica. 

In general, nucile sunt o sursa importanta de fibre, proteine​​, fitonutrienti, antioxidanti si grasimi nesaturate bune pentru inima. Ceea ce face caju unic este faptul ca o portie contine mai putine grasimi totale si mai multe grasimi saturate decat alte fructe cu coaja lemnoasa. 

Caju reprezinta o sursa buna de cupru, un nutrient implicat in activitatea antioxidanta a organismului, precum si mentinerea sanatatii pielii, parului si a tesutului conjunctiv. De asemenea, contin magneziu care joaca un rol important in sanatatea oaselor si a sistemului cardiovascular.

In timp ce prin prajirea nucilor are loc o imbunatatire a gustului, cercetatorii canadieni au descoperit ca acest proces creste activitatea antioxidanta in ce priveste caju-ul, potrivit unui articol publicat in Mai 2011 in Jurnalul de Chimie Agricola si Alimentara.

Daca achizitionati acaju, cititi eticheta si asigurati-va ca sunt in stare proaspata. Daca luati vrac, mirositi-le pentru a fi siguri ca nu sunt rancede. 
Alege sortimentul nesarat de caju daca este posibil (fie crude sau prajite), pentru a avea controlul asupra cantitatii de sodiu din produs si sariti soiurile indulcite care aduc cu ele exces de calorii goale si/sau a altor aditivi.
Proprietati
Fructul de caju contine multi acizi gradi nesaturati si mono-nesaturati, cum este acidul linoleic. Are un continut ridicat de vitamine (vitaminele B si C), minerale (magneziu, fosfor si potasiu) si proteine. Datorita continutului de omega 6, caju-ul crud are un efect benefic asupra sistemului cardiovascular, iar continutul in substante minerale are efect de protectie asupra sistemului osos. Caju reprezinta o sursa buna de cupru, un nutrient implicat in activitatea antioxidanta a organismului, precum si mentinerea sanatatii pielii, parului si a tesutului conjunctiv. Caju-ul este foarte apreciat in medicina traditionala indiana. Binefacerile sale sunt descrise de Ayurveda, un sistem medical indian vechi de peste 3000 de ani, ca fortifiant, regenerant si stimulator al apetitului. De altfel, FDA (Food and Drug Administration) a permis din 2003 ca pe produsele ce contin nuci sa fie trecuta urmatoarea afirmatie :Dovezi stiintifice sugereaza ca un consum de 42 de grame (1,5oz) din majoritatea tipurilor de nuci zilnic (fistic, migdale, nuci, caju, alune), ca parte a unei diete sarace in grasimi saturate si colesterol, ar putea reduce riscul de boala de inima.

Modalitati de a include caju in alimentatie
- in combinatie cu cereale, in salate sau in piureuri
- in diverse combinatii cu legume, sosuri si deserturi.
- pisati pentru a folosi ca un unt de nuci
- la micul dejun, alaturi de cereale
- in salate  de ex. salata de castraveti cu iaurt, usor condimentata cu cateva rondele de ceapa rosie.
- in diverse meniuri, alaturi de pui, legume...
- la deserturi, usor pisate - ca aperitiv 

Valori nutritionale pentru 30 de grame de caju uscate si prajite nesarate
Calorii: 163 Kcal
Grasimi: 13.1 g
Carbohidrati: 9.3 g
Proteine: 4.3 g
Fibre: 1 g
Indice Glicemic: Scazut

No comments:

Post a Comment