Monday, August 5, 2013

ARDEIUL


Este un stimulent digestiv, recomandandu-se in astenii digestive si in dispepsii atone.
In uz extern: este revulsiv si rubefiant, folosindu-se in lumbago, algii reumatismale si crampe musculare.
Este foarte indicat in alcoolismul cronic, sub forma de tinctura de ardei iute, din care se beau 10-30 de picaturi in ceai amar, cand apare nevoia de a consuma alcool.
Este un afrodisiac, mai ales daca se asociaza cu sucul de cartof.

In oboseala corzilor vocale, se foloseste decoctul de ardei iute.
Ardeiul iute contine o substanta  capsaicina, care poate distruge celulele canceroase. Un experiment efectuat la Centrul Medical Cedars-Sinai (Los Angeles) a aratat ca injectiile cu capsaicina (substanta care da gustul ardeiului iute) pot provoca autodistrugerea celulelor canceroase in proportie de 80% si pot determina micsorarea tumorilor in cazul cancerului de prostata. Capsaicina este un antioxidant care protejeaza ADN-ul celular, actiunea sa anticancerigena fiind demonstrata si in cazul cancerului ovarian, mamar si pulmonar. Dupa parerea autorilor studiului, capsaicina poate fi folosita in viitor la crearea unor noi preparate destinate tratarii afectiunilor oncologice.

Scade colesterolul

Datorita capsaicinei, ardeiul iute poate preveni comotiile cerebrale si poate scadea nivelul colesterolului in sange. "In cazul mancarurilor grele, adaosul de ardei iute este o solutie pentru usurarea digestiei, deoarece stimuleaza secretia de suc gastric si previne balonarile. Este un foarte bun stimulent digestiv mai ales in cazul persoanelor care sufera de hipoaciditate gastrica. Datorita principiilor active continute, ardeiul  ca de altfel toate condimentele  produce o excitatie a secretiei gastrice si intestinale si creste pofta de mancare. In cantitati mari insa poate avea actiune purgativa si poate provoca pirozis (senzatie de arsura care urca din stomac prin esofag)", arata dr. Cristina Pavel, medic specialist medicina de familie, cu competente in api-fitoterapie si homeopatie.

Trateaza virozele

Virozele respiratorii pot fi tratate cu tinctura de ardei iute, datorita proprietatilor antiinfectioase, antiseptice, antivirale, dar si datorita continutului ridicat de vitamina C. Tinctura se administreaza timp de sapte-zece zile, in doze de cate o jumatate de lingurita de tinctura diluata intr-un pahar cu apa, de trei-patru ori pe zi. In cazul virozelor respiratorii, specialistii ne sfatuiesc sa asociem tinctura de ardei iute cu plante care stimuleaza imunitatea: echinacea, coada-soricelului, busuioc, rozmarin.

Contraindicatii. Astfel, hemoroizii, inflamatiile intestinale sunt accentuate de consumul de ardei iute. In aceste cazuri este bine sa fie evitata condimentarea alimentelor cu ardei iute. De asemenea, femeile care alapteaza trebuie sa excluda din dieta lor acest aliment, pentru ca poate trece in lapte si ii poate da acestuia un gust neplacut.

 In farmaciile naturiste se gasesc unguente din ardei iute. Acestea sunt recomandate in reumatism, in nevralgii si afectiuni ale nervilor periferici. Frectionarea cu unguent pe baza de ardei iute intensifica circulatia sangvina in zona afectata de reumatism, da senzatia de incalzire a articulatiilor si indeparteaza durerea. Efectul de calmare a durerii se datoreaza capsaicinei. Exista studii stiintifice care au aratat ca in polineuropatia diabetica, de exemplu, unguentele pe baza de ardei iute au contribuit la recuperarea sensibilitatii, bolnavii nu s-au mai plans din cauza amortelii picioarelor sau tulburarilor de mers.

 Persoanele care au probleme cu caderea parului pot folosi tinctura de ardei iute. Cu aceasta se va masa zilnic radacina parului. Tinctura de ardei iute este recomandata cand caderea parului este cauzata de tulbu-rari ale circulatiei sangelui. Aceasta solutie intareste radacina paru-lui si stimuleaza circulatia sang-vina la nivelul pielii capului. Trebuie sa avem grija, caci tinctura poate fi iritanta daca este aplicata pe rani.

No comments:

Post a Comment