Monday, August 5, 2013

Bobornic


Denumire stiintifica bobornic:

Veronica beccabunga Fam. Scrophulariaceae

Denumire populara bobornic:

barbornic de baltă, bibornic, blabornic, bobolnic, boboilnic, boboniţă, bobolnic, busuiocul broaştei, dreţel, gheaţă de pămant, hiaţa pămantului, briboi, pribolnic

Proprietati terapeutice bobornic:

- antiinflamator, diuretic, antiscorbutic, dureri diverse.

Afectiuni care se trateaza cu bobornic:

boli tratate cu bobornic: adenoame, afecţiuni ale pielii diverse, constipaţie, dizenterie, dureri renale, hemoroizi, hidropizie, pecingine, pete pe faţă, pistrui, retenţie urinară.

Mod de preparare bobornic:

- sucul proaspăt de bobornic se va consuma obţinut din planta proaspătă  este bun combinat cu alte plante medicinale sau legume
- bobornicul proaspat se foloseste in salate consumat ca atare
- ceaiul de bobornic se face din 2 lingurite de planta care se infuzeaza in 250 de ml de apa fierbinte. Se tine acoperit 15 minute apoi se strecoara si se consuma 2-3 cani pe zi
Extern:
- compresele cu frunze proaspete de bobornic sau suc de bobornic stors se pun pe piele
- bobornic maruntit se pune in 250 de ml de ulei de masline. Se fierbe astfel timp de 3 ore in baie de apa, se strecoara si se poate folosi atat intern cat si extern.

Bobornic in traditia populara

Pe răni şi tăieturi se aplicau frunze verzi, iar dacă erau mai mari se pisau şi se făcea cu ele legături. Planta intreagă se punea pe arsuri.
De multe ori fierbeau plantele şi cu decoct se spălau, iar cu resturile se legau, mai ales la umflături. incălzit la foc se punea aşa cald pe spate, contra durerilor.
Pisat şi amestecat cu oţet sau apă, se făcea cu el legături pentru dureri de cap, pentru bolnavii de dambla.
Cu decoct se spălau bolnavii de orbalţ (erizipel). in Maramureş se făcea cu el spălături copiilor slabi pentru intărire. Ceaiul din tulpini florifere se lua contra neputinţei de urinare, a hidropiziei şi pentru curăţirea sangelui. Din părţile aeriene ale plantei in amestec cu rădăcină de hrean, frunză de pătlagină şi miere, se prepara un sirop folosit pentru afecţiunile pulmonare.

No comments:

Post a Comment