Monday, August 5, 2013

Capsun


Denumire stiintifica capsun:

Fragaria grandiflora, Fam. Rosaceae

Denumire populara capsun:

capsuni

Proprietati terapeutice capsuni:

- antibiotic
- bactericid
- antiinflamator, tonic
- indicat chiar şi in cancer pentru că vitamina C este un puternic oxidant. De asemenea acidul elagic impiedică formarea celulei canceroase. Polifenolii de asemenea contribuie la proliferarea celulei canceroase.
- mai conţine tanin, ceea ce-l face astringent.
- pectina reduce colesterolul şi prin aceasta contribuie la vindecarea afecţiunilor circulatorii sau de inimă. Levuloză utilă la diabet.

Afectiuni tratate cu capsuni:

boli tratate cu capsuni: acnee, afecţiuni tiroidiene (conţin iod), afecţiuni glandulare (le reglează), amigdalite, astenie de primăvară, ateroscleroză, avitaminoze, boli rectale şi intestinale, cancer, colesterol in exces, constipaţie, diabet zaharat (300 g zilnic- conţine levuloză), diaree, eczeme, enterite acute, gută (diminuează acidul uric), hemoragii uterine, hemoroizi (au acţiune internă), hipertensiune, imunitatea organismului (alcalinizează sangele), intoxicaţie tabacică şi alcoolică, litiaze biliare şi renale (diminuează acidul uric), nefrite, nevroze, reumatism degenerativ (curăţă organismul de toxine), parazitoze intestinale (oxiuri), seboree, stomatite, TBC pulmonar (remineralizant), tulburări hepato-biliare, ulcer gastric, ulcer varicos.

Mod de preparare capsuni:

- frunzele de capsun se pot folosi in diaree, inflamaţia ficatului, rinichilor şi vezicii urinare sub forma de ceai de capsun, preparat astfel: 2 linguriţe la 250 ml apă fierbinte  2 căni pe zi.
- capsunile proaspete sunt cele mai indicate. Se pot consuma cat mai multe, indicat ar fi să se consume minimum 300 g pe zi o perioadă mai lungă. Acestea se vor consuma dimineaţa pe nemancate.
- in cazurile in care nu se poate asigura o provizie suficientă de capsuni se pot face şi siropuri (nu pentru diabetici) Acestea se vor face din suc proaspăt de fructe bine filtrat in care se va pune zahăr, pană se obţine o soluţie saturată ( nu se mai topeşte zahărul şi rămane la fund). inainte de a fi inchis in sticle se va pune sucul de la o lămaie la fiecare 500 ml suc. Apoi se inchid ermetic sigiland dopurile cu ceară topită sau parafină. in acest fel se pot păstra o perioadă de 2 ani. Se va lua cate o lingură din acest sirop de 3 ori pe zi.
- se pot face de asemenea şi multe tratamente cosmetice, cu efecte foarte

No comments:

Post a Comment