Monday, August 5, 2013

Anin negru ( Alnus glutinosa )


Proprietati terapeutice anin negru:

se folosesc scoarţa, mugurii, frunzele, 
- tonic amar,   antiseptic,   dezinfectant,   sudorific,   astringent,   antidiareic,   cicatrizant,   hemostatic, etc.

Afectiuni care se trateaza cu anin negru:


boli tratate cu anin negru: afecţiuni gastrice cu hemoragii chiar, afecţiuni dermatologice, diaree, dureri stomacale, enterite, febră, hemoragii uşoare,
leucoree, oprirea secreţiei de lapte, reumatism, transpiraţii abundente, stomatite, ulceraţii.

Mod de preparare anin negru  ceai de anin negru:


- la 250 ml apă se vor pune 1 linguriţă de frunze mărunţite de anin negru, coajă sau muguri de anin negru zdrobiţi. Acest amestec se fierbe  5 minute si se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Cand este folosit extern se va dubla cantitatea de plantă.
- tinctură din muguri de anin negru. Modalitate de tratament: 10 picături o linguriţă de 3 ori pe zi.

Anin negru in traditia populara

Aninul negru are un lemn uşor moale, puţin durabil preţuit pentru furnire şi construcţii sub apă. Scoarţa se folosea in trecut peste tot pentru colorare in negru.
Frunzele crude de anin negru se puneau dar se pun si acum  pe tăieturi, iar cu cele pălite in foc se oblojeau rănile.
Scoarţa de anin negru se punea pisată cu făină pe bube rele. Se mai făceau băi contra transpiraţiei picioarelor şi a reumatismului.
in unele părţi se puneau in pat ca să doarmă bolnavul de reumatism pe ele, se schimbau mereu, timp de citeva săptămani. Se mai intrebuinţa coaja contra durerilor de măsele. Ceaiul din muguri se lua contra durerilor de stomac, iar decoctul ameţilor contra diareei. Se foloseşte extrem de rar şi doar in
sate tot pentru afecţiunile folosite
Spuneţi adio transpiraţiei in exces
De la aninul negru se folosesc frunzele, mugurii şi scoarţa. Este cunoscut ca astringent, hemostatic, sudorific, febrifug, diuretic, antiinflamator şi cicatrizant. Scoarţa proaspătă de anin negru, dacă este mestecată, cauzează vomă. Deci nu o utilizaţi ca şi antiemetic! Acest vomitiv natural vă poate ajuta insă să scoateţi din organism substanţele toxice sau alcoolul pe care l-aţi ingerat in cantităţi prea mari. Scoarţa uscată şi măcinată, precum şi frunzele pot fi un bun tonic pentru organismul uman. Soluţia din oţet in care aţi fiert partea interioară a scoarţei este bună impotriva scabiei, a psoriazisului sau a inflamaţiilor pielii. Trebuie doar să vă ungeţi cu ea. Aceeaşi soluţie o puteţi folosi pentru a scăpa de transpiraţia in exces a picioarelor. 
intăreşte gingiile
Ca să scapaţi de diaree sau de febră beţi un decoct de scoarţă de anin negru. La o lingură cu pulbere de scoarţă se pune o cană cu apă. Se fierbe, apoi se lasă la răcit cinci minute şi se strecoară. Se bea in două reprize, la intervale mici de timp. Tot cu decoct vă puteţi spăla picioarele sau zonele in care transpiraţi excesiv, ca să scăpaţi de această neplăcere. Infuzia din două linguri cu frunze uscate la o cană cu apă, fierte impreună timp de cinci minute, poate fi folosită ca apă de gură. intăreşte gingiile, inchide rănile din gură şi are efect calmant in cazul durerilor de dinţi. Aceeaşi infuzie o puteţi folosi şi pentru spălături vaginale, ca să scăpaţi de leucoree. Un ceai din muguri de anin negru vă ajută să calmaţi durerile de stomac.
 Trucuri pentru recoltareFrunzele se culeg inainte ca fructele să ajungă la maturitate. Lăsaţi-le la uscat in strat subţire intr-o cameră mai intunecoasă, dar bine aerisită. Mugurii se recoltează primăvara şi se usucă la fel ca şi frunzele. Scoarţa trebuie să o luaţi de pe ramuri care să nu fie mai bătrine de cinci ani. Se usucă tot la umbră, in camere bine aerisite. Depozitarea frunzelor, mugurilor şi a scoarţei uscate se va face in pungi de hirtie.

No comments:

Post a Comment